Slovensko zisťuje situáciu adoptovaných detí v Taliansku

15.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Ak Slovensko nedostane z Talianska chýbajúcich 72 správ o adoptovaných deťoch, bude hľadať cestu, ako si situáciu detí adoptovaných do Talianska overiť priamo vlastným zisťovaním. "Bolo by to o spolupráci s talianskymi úradmi. Samozrejme, nie komando, ktoré bude chodiť po Sicílii a hľadať deti," povedal minister práce Ján Richter.
Na rokovaní ľudskoprávneho výboru parlamentu minister vo štvrtok 14. marca potvrdil, že adopcie do Talianska sú pozastavené do času, kým talianska strana nedodá správy o deťoch adoptovaných cez súkromnú agentúru, ktorá pred viac ako dvoma rokmi prišla o licenciu. Talianska strana sa zaviazala, že správy dodá do polovice apríla. 
Zmluva s Talianskom sa má v každom prípade prehodnocovať. Minister Richter vo štvrtok 14. marca naznačil, že dvojstranné zmluvy o adopciách sa pripravujú aj s Rakúskom a Nemeckom, rokuje sa aj s USA. Kroky ministerstva ocenili aj opoziční poslanci. Pavol Hrušovský (KDH) ministrovi navrhol, aby výbor pravidelne informoval o adopciách detí do cudziny, ale aj o odoberaní detí slovenských rodičov v cudzine. Naznačil, že v týchto prípadoch nie vždy môže ísť o snahu pomôcť deťom, ale "môžu tam byť aj iné záujmy". Viac si možno prečítať v denníku PRAVDA na piatej strane v článku s názvom "Slovensko trvá na správach o deťoch v Taliansku".
 

Vyberte región